Da Carl Barks opfandt Grønspættebogen til brug i sine historier blev den kendt under flere betegnelser - The Junior Woodchucks' Book of Knowledge og The Junior Woodchucks' Guidebook (sommetider stavet Guide Book). Men i alle tilfælde er den kendt som bogen, der indeholder al viden i hele verden. Hverken mere eller mindre! Måske ligeså bemærkelsesværdigt synes det faktum, at vi altid kun ser én kopi af bogen; den er tilsyneladende ejet af alle tre nevøer, og det er dem, der uddrager den nødvendige viden, når de har brug for den.

Her præsenteres for første gang nogensinde en fuldstændig listning af, hvad bogen kan klare ifølge Barks' historier. Læg mærke til dens mangfoldighed indenfor både rigtige og eventyrlige temaer.

NB.: Det skal understreges, at enkelte af de officielle dansksprogede udsagn er lettere tilpassede, da oversættelserne nogle gange divergerede fra den originale amerikanske tekst.

 

 

 

U$05 'Atlantis' (GB09)

Opslag for at finde det sted i Atlanterhavet, hvor Joakim dumpede sine enkroner fra 1916: En grønnere farve i havet kan skyldes småbitte planter i vandet! De er der, fordi vandet er lavere på det sted!

 

U$06 'Tralla La' (AA18/1959)

Opslag for at finde ud af hvor i Himalaya-bjergene det lykkelige land Tralla La ligger: Der står her i vores Grønspættebog, at kilder er grundvand, der baner sig vej gennem revner i grundfjeldet...

 

U$07 'Cibola' (AA38/1961)

Opslag for at finde vej ud af ørkenen: Rejsende til fods i en solstegt ørken bør sætte kursen efter et sted, hvor der er skygge!

Opslag omkring fundet af en spansk galeon i sandet: Efter hvad der står her, kan det være Ørkenens Spøgelsesskib, som er blevet set adskillige gange i løbet af de sidste fire hundrede år! Man mener, at det er et rigtigt skib, som af og til bliver afdækket efter sandstorme!

Opslag omkring fundet af en billedskrift på væggen: ...der kom en frygtelig sygdom hertil med mændene i den store kano. Folk blev syge og gik til de store jagtmarker...

 

U$10 The Fabulous Philosopher's Stone (AA04/1976)

Opslag omkring Kreta's historie: ...dengang var Kreta hovedkvarter for de saracenske sørøvere. De havde deres egen by i en stor klippehule, som hed Labyrinten.

Opslag for at finde labyrinten: Labyrinten ligger i nærheden af ruinerne af kong Minos' palads!

Opslag omkring åbning af en mistænkelig jerndør i labyrinten: ...den dør er en fælde!

 

U$12 The Golden Fleecing (GB02)

Opslag omkring myten om Jason og Argonauterne: Medea blev sur på Jason og tog tilbage til Kolchis med det gyldne skind! Hun hængte det op i Ekkohallen! Så kom fuglevæsenerne og dragen tilbage!

Opslag omkring fuglevæsenerne: ...hovederne lignede kvindehoveder! ...de underlige fugle man kalder Harpyrer findes stadig i Kolchis! Man kan høre kaglen i de mørke nætter, og der er fundet spor efter store fugle!

Opslag om at åbne en drages gab: Man skal kaste peber i dragens næsebor! Så lukker den gabet op og nyser!

Opslag om at få en søvnløs drage til at falde i søvn: Læg uld over dens øjne!

 

U$17 A Cold Bargain (GB04)

Opslag om at opbevare en klump Bombastium til over en trillion et koldt sted: ...der findes et sted, hvor det altid er frostvejr. I Antarktis - nede ved Sydpolen.

 

U$18 Land of the Pygmy Indians (AA52/1961)

Opslag for at finde en størforskrækker lavet af mineraler, som Joakim har fundet: ...Dér står noget! Se!...

 

U$19 The Mines of King Solomon (AA01/1959)

Oversættelse af gammel skrift på en klippevæg: Jeg, Pinjab, anfører for kong Salomons karavaner, er gået her forbi med 40 kameler ladet med guld og ædelstene!

Oversættelse af gammel skrift på en stenvæg: Jeg, Farao, konge af Egypten, overgiver herved disse miner til min svigersøn, til evig arv og eje.

 

U$49 The Loony Lunar Gold Rush (AA18/1965)

Opslag for at finde ud af hvordan man bygger en måneraket: ...her står noget om, hvordan man bygger en måneraket...

 

U$50 Rug Riders in the Sky (AA48/1965)

Opslag for at få et tæppe til at flyve: Man væder tæppet med vand fra De mineralske Kilder i Jari. Vandet påvirker visse elektroner i metaltrådene, så tæppet bliver lettere!

 

U$61 So Far and No Safari (AA45/1966)

Opslag for at finde en måde til at redde Joakim ud af en krokodilles gab: ...Står det under Krokodiller eller under Små Vink? ...eller Tandpleje? ...eller under Byld I Halsen? ...Der står noget her under At Gabe! Her står, at dovendyrets brøl kan få krokodillen til at gabe af kedsomhed!

Opslag for at indstille dyrekaldsfløjterne: Dovendyrets brøl frembringer man ved at dreje viseren, så den står midt mellem Murren og Knurren - dreje diskanttonerne til venstre og puste af alle kræfter!

 

WDCS181 'Bridge-building Contest' (AA15/1956)

Opslag for at frigøre Anders fra en skildpadde: Der står ganske tydeligt her i Grønspættebogen, hvordan man skal få en skildpadde til at slippe sit tag - men det bliver ikke særlig rart for dig, onkel! Der står, at man skal vende skildpadden om på ryggen, og så står der, at man skal tage vægten af det, som skildpadden har bidt sig fast i.

Opslag om at bygge en hurtig bro: Nu har vi ikke tid til at lave en indviklet bro, kammerater. Vi må lave den nemme bro, som er afbildet her på side 14...

 

CID 'Tabu Yama Island' (AA47/1977)

Opslag for at finde en skridt-for-skridt manual der skal gøre det muligt at undslippe fra en vulkanø: Jeg har fundet ud af, hvordan vi kan komme bort fra øen her - hvis vi er heldige!

 

USA33 Horsing Around with History
(kun tekst af Barks) (AA40/1994)

Oversættelse af skrift på en gammel lercylinder: Ifølge Grønspættebogen er det en tidlig form for kileskrift! Et skib fyldt med skatte fra Troja strandede på en ø, og de overlevende sendte et skriftligt nødråb af sted!

Opslag efter et bestemt sted vist i kode på cylinderen: Vi har fundet øen!

Opstået besvær med at finde stedet: ...det siger Grønspættebogen nemlig! Og Grønspættebogen tager aldrig fejl!

Fortsat oversættelse af cylinderskriften der fortæller om skibbrudne søfolk og en kæmpestor hest af træ: De var på vej til Grækenland for at vise hesten frem! Efter skibbruddet fordrev de i årevis tiden med at belægge hesten med guld!

 

 

 

http://www.cbarks.dk/GRØNSPÆTTEBOGEN.htm   Dato 17-01-2006